Aquesta és la carta que vam adreçar a molts creadors del nostre entorn, a qui agraïm una resposta tant generosa i tant encoratjadora, d'un col·lectiu que, una vegada més, demostra el seu compromís i la seva estimació per la vida.

(Com veieu, la data del sorteig ha estat modificada, per permetre una millor gestió d'aquest gest sol·lidari.)

 

Amics artistes:

És ben segur que coneixeu, molt o poc, l’activitat de la Plataforma No a la MAT. Els que hi treballem som un grup heterogeni de persones que, representant altres plataformes o entitats o coma particulars, no hem perdut l’esperit de defensa del nostre territori proper, amenaçat per una infraestructura faraònica que s’entesten en vendre’ns com a necessària.

Un bon grapat d'ajuntaments i de col·lectius socials de les comarques nord-orientals, als dos costats dels Pirineus ens oposem a la construcció de la línia de 400kw. La iniciativa de Red Eléctrica es veu recolzada per una part dels membres dels Governs de Catalunya i Espanya que han permès i impulsat un procediment de tramitació per aquesta línia elèctrica de 400.000 volts que, en primer lloc no ha vist justificada la seva necessitat i per altra part s’ha desenvolupat incomplint de forma manifesta els criteris mínims que marca la UE per projectes d’aquesta mena (inclosos a l’annex I de la Directiva 97/11 CE que modifica la 85/337 CEE), donant lloc a una situació de clara i vergonyosa indefensió de les persones i envers la flora, fauna, el paisatge, la salut, els bens materials i el patrimoni cultural.

Dins el mateix govern català, ICV i ERC opten pel silenci, després d’apostar en la campanya electoral per renovar la xarxa elèctrica existent, en comptes de construir una línia que malmeti el territori.

Després de la cimera franco-espanyola del 16 de novembre, en una maniobra escapista de les decisions a prendre en el traçat de la línia d’interconnexió elèctrica entre Sentmenat i Baixas, s’ha traspassat conflicte del a la Unió Europea, per a que nomeni un coordinador que proposi abans de l’estiu que ve un traçat "òptim" per a la línia de molt alta tensió (MAT) d'interconnexió entre els dos països.

Això fa que necessitem fer arribar les nostres reivindicacions molt més lluny, amb assessorament legal expert, que genera unes despeses que no podem afrontar venent samarretes. Per aquest motiu us fem aquesta crida, vosaltres podeu col·laborar en un projecte que facilitaria part del finançament necessari per fer arribar el nostre crit a Europa, si és necessari.

Ens adrecem a vosaltres com a creadors de bellesa, us demanem que en compartiu una mica per ajudar a salvar una part de la que ens envolta, amenaçada i escapçada en massa pobles del nostre entorn.

Estem creant un fons d’art amb donacions d’artistes amb una sensibilitat propera a les nostres inquietuds, a fi de tenir uns lots que es donin com a premis en un sorteig que farem el 13 d’octubre. No ens cal una gran obra, però si una aportació que, si bé per a vosaltres pot ser menor, per a la nostra causa resulta imprescindible.

Les vostres aportacions seran recollides i desades en dipòsit fins que seran exposades en un centre cívic o local per confirmar. També es penjaran a la web de la Plataforma No a la MAT. Es vendran butlletes on constarà l’adreça per visitar-les i, si és factible, el nom dels que respongueu a aquesta crida.

Esperem les vostres donacions fins el 8 de setembre, en la forma que acordem individualment. Comptem amb la vostra sensibilitat per dur a terme aquest projecte i agraïm la vostra col·laboració.

 

Per a qualsevol dubte, poseu-vos en contacte:

aiglesi1@hotmail.com www.nomat.org

Plataforma No a la Mat, març de 2007